Як пофарбувати авто своїми руками

Китайські автомобілі вже давно борознять простори нашої країни. Недорогі, функціональні, просторі Chery, Geely, Lifan, Byd, Great wall - ці назви вже давно на слуху в українських автолюбителів. Але як і з автомашинами інших брендів, з китайцями теж трапляються неприємності на дорогах, що призводять до дефектів зовнішнього вигляду.

Автовласник може зробити вибір де йому фарбувати автомобіль - в технічному центрі або у власному гаражі. Фарбування автомобіля - захід нескладне і якщо йому присвятити один вихідний, то можна заощадити досить круглу суму. Головне, все робити ретельно і акуратно.

Види фарбування

Фарбування авто може бути декількох різновидів:

  • часткова;
  • повна;
  • локальна.

При повному фарбуванні обробляється цілком весь кузов зовні, його частина зсередини, підкапотний простір. При частковому обробляється окремо взята частина кузова (крило, двері та ін.). Локальне фарбування виконується в разі, якщо необхідно домогтися повної відповідності старої і нової фарб. Локальне фарбування дає можливість приховати невеликі пошкодження, вм'ятини і подряпини, не порушуючи заводського покриття.

Як пофарбувати авто: підготовка

Щоб уважно оцінити фронт робіт, в першу чергу, доведеться помити автомобіль, потім демонтувати зовнішні навісні елементи. Потім слід відзначити кольоровим дрібному все відколи, тріщини, вм'ятини та інші нерівності, які потрібно виправити. Оцініть уважно ступінь пошкодження поверхні. Якщо через подряпину метал не видно, а вм'ятина не привела до пошкодження фарбувального шару, то фарбування може і не знадобитися. Буде досить виправити акуратно вм'ятину або відполірувати місце пошкодження. Якщо метал видно в області пошкодження, то без фарбування не обійтися.

Зачистка

Стамескою потрібно зачистити дефектні місця. Змінюючи наждачний папір по черзі № 60, 80, 100 потрібно вибрати пошкоджені ділянки фарби, щоб забезпечити плавний перехід до нормальної поверхні. Після закінчення зачистки потрібно витерти кузов хб дрантям, просоченої уайт-спіритом.

Шпатлювання

Шпаклювання поверхні - один з етапів підготовки до фарбування. Для шпатлювання потрібно сама автошпатльовка і шпателі. Шпаклівка готується до роботи відповідно до інструкції, написаної на упаковці. Відразу слід подивитися час затвердіння матеріалу. Шпаклівка наноситься шпателем перехресними енергійними рухами.

Після повного висихання поверхні, оброблені ділянки зашкуріваются до гладкого стану наждачкою різної зернистості. обробка повинна завершитися тільки коли долоня не відчує переходу між обробленої і цільної поверхнею покриття авто. Остаточне зашкуріванія проводиться наждачним шкіркою № 1200.

Грунтування

Якщо планується завершальне грунтування порозаповнюючой ґрунтівкою, то виведення шліфування під нуль не потрібно. При виборі грунтівки важливо вибрати матеріал, який відповідає типу фарби. Якщо фарбування буде проводитися в чорний колір, то і грунтівка повинна бути темною. Якщо ж вибір за, наприклад, сріблястою фарбою, то і грунт слід вибирати світлий. Грунт повністю висушується. Після нанесення грунту поверхню знову шліфується. Наносити фарбу на вологу поверхню ні в якому разі не можна, тому що поверхня покриється мережею дрібних тріщин.

Розмежовуємо ділянки, які будуть фарбуватися від цільних за допомогою клейкої малярської стрічки. Укриття таких ділянок має здійснюватися максимально наближено до забарвлюваним ділянкам. Ще раз протираємо зашкуренние частини авто уайт-спіритом і чекаємо повного висихання.

За цей час готуємо приміщення до робіт: стіни і підлогу очищаються від пилу і бруду і зволожуються. Це необхідно, щоб пил не потрапила на кузов в момент фарбування. Подбайте про створення якісного робочого освітлення.

Як пофарбувати авто самому якісно

Вибір кольору фарби здійснюється по заводському номеру кольору використовуваної фарби. Однак фарба у експлуатується автомобіля змінює свій колір: темніє, світлішає, вигорає, залежить від номера партії, тому підбирати фарбу краще традиційним способом по лючку автомобіля. Емаль для проведення фарбувальних робіт власними силами купується та, яка сохне сама без запікання.

Фарба розлучається розчинником до консистенції, необхідної для роботи краскопультом. Готовність перевіряється наступним чином: металевий стрижень занурюється в розведену фарбу і піднімається. Якщо фарба стікає зі швидкістю 3 - 4 краплі в секунду, значить вона готова. Фарбу слід процідити і залити в краскопульт.

Працювати необхідно в провітрюваному приміщенні, в респіраторі, утримуючись від куріння і дотримуючись правил пожежної безпеки.

Фарбування авто

Починають роботи з даху автомашини. Автомашину слід фарбувати в 2-3 шари, з перервою між фарбування в 15 - 20 хвилин. Сохнути буде автомобіль 24-36 годин.

Фарбування авто своїми руками: фарбуємо бампер

Користуючись нагодою, можна одночасно і виконати роботи по фарбуванню бампера. По етапах проведення робіт вони нічим не відрізняються від фарбування основного кузова:

  • очищення від забруднень;
  • шліфування;
  • знежирення уайт-спіритом;
  • грунтування;
  • шпаклівка;
  • шліфування;
  • знежирення;
  • грунтування;
  • фарбування;
  • лакування.

Фарба для пластикового бампера випускається зазвичай у вигляді аерозолів і фарби для фарбопультів. Наносяться 2-3 шари фарби, після схоплювання кожного. Слід повністю мінімізувати ймовірність попадання на пофарбовану поверхню пилу. Тому роботи краще проводити в чистому приміщенні, але добре провітрюваному. Захід може зайняти добу.

Після повного висихання наноситься акриловий лак в 2 шари з перервою не менше 25 хвилин. Якщо раптом на бампері утворилися підтьоки від фарби, ні в якому разі не можна їх стирати. Потрібно дочекатися висихання поверхні і затерти підтьок наждачкою, а зверху поверхню натерти поліроллю.

Лакування і полірування

Після повного висихання пофарбованої поверхні слід нанести кілька шарів лаку. Кожен шар просушується і тільки потім наноситься наступний. Якщо на свіжопофарбовану поверхню потрапила пил, то видалити її стане можливим тільки після повного висихання поліруванням.

Полірування проводиться також в кілька шарів: зазвичай в 2 або 3 шари. Перший шар розлучається трохи рідині, ніж за інструкцією. Кожен шар просушується. Перевірити ступінь просушені можна приклавши палець до пофарбованому ділянці. Якщо він трохи прилипає, але вже не мажеться, значить можна проводити лакування далі.

Таким чином, фарбування автомобіля не є чимось екстраординарним і не вимагає спеціальної підготовки. Тому якщо фарбування авто ціна в салоні вам здається завищеною, виконати роботи ви зможете самостійно, присвятивши їм один вихідний.