Найпопулярніші способи підвищення потужності автомобіля

Серед автомобілістів складно знайти людину, яка не мріяв би про більш потужний двигун свого авто. Причому це стосується, як тих у кого потужність авто вимірюється в сотнях кінських сил, так і тих, мотори яких розвивають цей показник по мінімуму. За останні роки в країнах СНД більшу частину ринку завоювали машини китайського виробництва. Але у базових моделей Great wall, Lifan, Byd, Geely (і інших марок) не завжди вистачає під капотом потужності, щоб задовольнити потреби сучасного автомобіліста. Як же можна збільшити цей важливий показник простими і доступними способами?

Як можна дізнатися, скільки кінських сил присутніх в машині

Розрахувати потужність будь-якого двигуна не складно. Як же дізнатися, скільки кінських сил в машині? Ця величина, насправді, не вимірюється за допомогою коней. Для цього не потрібно прив'язувати до машини канат і намагатися перетягнути певну кількість коней. Все набагато прозаїчніше і простіше. Досить до валу двигуна під'єднати динамометр і натиснути на газ. Таким способом можна перевести показник крутного моменту в кінські сили. Показники розраховуються шляхом множення RPM x T (де RPM - обороти в хвилину, а T - крутний момент). Сума потім ділиться на число 5252. Отримана цифра і буде відповідати кінським силам (НР). А ось чи достатньо цієї потужності для того чи іншого авто, це вже питання суто індивідуальний.

Скільки має бути кінських сил в машині

Щоб автомобіль відчував себе впевнено в умовах сучасних доріг. Скільки кінських сил в машині повинно бути присутнім для повної впевненості? Цей показник можна отримати, дізнавшись питому потужність будь-якої машини. Полягає він в співвідношенні потужності до маси. Наприклад, автомобіль Chery з повною масою в 1500 кг цілком може задовольнити двигун потужністю 90-100 л. с. Що ми спостерігаємо на такій моделі, як Амулет. При таких показниках машина досить динамічна і розвиває хорошу швидкість (до 160 км / год). Але багатьом власникам хочеться все ж збільшити потужність, щоб краще виконувати обгони, долати підйоми на «високих» передачах і так далі.

Значення кінської сили для машини

Важко переоцінити, що означає кінська сила в машині. Збільшення потужності двигуна навіть на одну-дві одиниці вже відчутна, особливо в моторах невеликої потужності (50 - 100 л. С.). Звичайно, для власників більш потужних автомобілів, це не показник, але і вони будуть не проти, підвищити його (особливо, якщо витрата палива при цьому не збільшиться). Є багато способів підвищення даного параметра. Але ми розглянемо найпопулярніші варіанти, які не вимагають складних доробок і внесення кардинальних змін до конструкції двигуна і трансмісії.

Як можна підвищити потужність авто без кардинальних доопрацювань

Перш ніж визначитися з тим, як збільшити потужність авто, необхідно визначитися з тим, які цілі переслідує така процедура, і наскільки ви хочете підвищити цю характеристику. Найпростішим і доступним способом підвищення показника потужності є чіп-тюнінг. Цей спосіб не вимагає внесення змін в деталі авто, а виконуватися виключно шляхом втручання в програму бортової електроніки, яка управляє всіма функціями. Існує думка, що завод виробник заздалегідь знижує потужність за допомогою настановної програми з метою збільшити ресурс двигуна. Може це і так, а може це просто певний запас міцності, який потрібно автомобілебудівникам. Шляхом зміни команд програми можна домогтися збільшення потужності на 5-20%. Але слід враховувати, що ця процедура має і свої недоліки. По-перше, таку операцію можна провести тільки автомобілями, що мають інжекторні мотори. По-друге, в результаті прошивки може збільшиться нагрів двигуна (особливо в літню пору), а також прискоритися знос за рахунок додаткової детонації (мотор стане чутливіший до палива).

Одним з найбільш популярних варіантів як зробити автомобіль міцніше, є турбірованіє. Установка турбіни дозволяє збільшити показник коефіцієнта корисної дії суміші повітря і бензину. Цей варіант хоч і не зовсім дешевий, але в результаті додаткового нагнітання повітря в камери згоряння циліндрів потужність збільшується на 20-30%. Для такого тюнінгу потрібно сама турбіна, блок управління і відповідні комунікації. І, звичайно ж, знадобиться трохи зайвого місця під капотом. Недоліків у турбований, практично немає, крім високої вартості обладнання.

Способи підвищення потужності, що вимагають деяких доопрацювань

Серед популярних способів підвищення потужних показників двигуна особливе місце займають збільшення обсягу і збільшення ступеня стиснення. Ці два способи вимагають значних змін конструкції. Збільшити робочий об'єм можна за рахунок установки колінчастого вала з великим ходом шатуна. Крутний момент при цьому підвищується, але втрачається ККД і відповідно збільшується витрата палива. Збільшення ступеня стиснення досягається фрезеруванням нижньої кромки ГБЦ (наскільки це можливо) або установкою поршнів опуклою верхньою площиною. Такий тюнінг підвищує і ККД і потужність агрегату. Але виконуючи таку доопрацювання, слід пам'ятати, що двигун буде вимагати більш якісного палива (з великим октановим числом). Інакше з'явиться додаткова детонація і підвищений знос робочих поверхонь всіх рухомих деталей.

До складних способів доопрацювання двигуна можна віднести установку полегшених деталей, таких як ковані поршні і кільця, полегшені шатуни, колінвал і маховик. Така самодіяльність доступна тільки для тих, у кого є високоточне обладнання. Цей метод підвищує потужність, але зменшує крутний момент. Непогані результати (збільшення потужності на 5-10%) можуть дати доопрацювання ГБЦ (впускні і випускні канали), колектора, карбюратора або дроселя. Деякі автолюбителі, які беруть участь в різних змаганнях, вважають за краще установку додатково балона із закисом азоту (NOS). Це досить ефектний спосіб, але у нього також є недоліки. До них можна віднести нетривалий період дії і високу вартість доопрацювання і самого балона. Одним з найбільш лояльних методів вирішення питання може стати заміна двигуна, на більш потужний. Таке удосконалення потребує деяких матеріальних витрат на покупку і установку самого мотора і на його реєстрацію.

У будь-якому випадку, починаючи процес збільшення потужності, слід враховувати всі «за» і всі «проти». І ще потрібно пам'ятати, що підвищення цього показника, як правило, призводить до зменшення ресурсу двигуна, яким би способом воно не виконувалося. А якщо ви вже прийняли таке рішення, то для цього потрібно використовувати тільки якісні запчастини до китайських автомобілів, виконання цієї складної роботи краще довірити професіоналам. Тільки тоді ви будете впевнені, що ні нашкодите своєму авто більше, ніж принесете користі. Але, і не слід занадто боятися, адже будь-яка доробка стане під силу, якщо є бажання експериментувати і досягати результатів.